miercuri, 5 noiembrie 2008

Protectia livezilor in perioada de primavara

Culturile samburoase sunt atacate de cele mai dese ori de asa maladii ca citosporoza, closterosporioza si diferite boli bacteriene. Primavara devreme urmeaza de inlaturat ramurile infectate si uscate, fructele mumificate, de infaptuit curatarea si tratarea ramurilor. E necesar de a varui tulpinile si ramurile de schelet cu lapte de var de 20 % cu adaugarea a 3-4 % sulfat de cupru.

La piersic impotriva basicarii frunzelor, closterosporiozei, ciuruirea bacteriana, citosporozei de aplicat unul dintre preparatele pe baza de cupru: „Champ 77 WP” – 4 kg/ha, „Oxiclorura de cupru 90 WP” – 6,0 kg/ha, „Cuproxat S.C.” – 7,0 l/ha zeama bordoleza – 10-20 kg/ha, cu repetarea tratamentului peste 7-14 zile, iar in cazul utilizarii zamei bordoleze - de aplicat norma de 10 kg/ha.

La cais, in perioada umflarii mugurilor, impotriva arsurii moniliene, closterosporiozei, citosporozei, bolilor bacteriene de infaptuit tratarea cu preparatele oxiclorura de cupru 90 WP – 6 kg/ha sau zeama bordoleza – 10-20 kg/ha.

La prun impotriva closterosporiozei, citosporozei, bolilor bacteriene in fenofaza „conul verde” in scopuri profilactice e necesar de utilizat unul dintre preparatele: „Cuproxat S.C.” – 5,0 l/ha, „Oxiclorura de cupru 90 WP” – 6 kg/ha, zeama bordoleza – (dupa sulfat de cupru) – 10-20 kg/ha.

La visin si cires in fenofaza „conul verde” pentru protectia de closterosporiaza, moniliona, infectiile bacteriene si alte boli de utilizat zeama bordoleza sau oxiclorura de cupru cu aceeasi norma de consum ca si la alte culturi samburoase.

La culturile samantoase conditiile foarte blande din perioada de iarna au favorizat raspandirea citosporozei, hibernarii satisfacatoare a fainarii si a infectiei bacteriene, a rapanului.

La mar in faza umflarii mugurilor de aplicat zeama bordoleza – 20 kg/ha, iar in fenofaza „urechiusele de soareci” in livezile tinere si cele de rod va fi necesara tratarea cu unul dintre preparatele pe baza de cupru: „Coside 2000” – 2,5 kg/ha, „Champ 77 WP”, „Funguran OH 50 WP” – 3,0 kg7ha; „Cuprimax 50 WP” – 3,5 kg/ha; „Cuproxat S.C.” – 5,0 l/ha, „Oxiclorura de cupru – 90 WP” – 6,0 kg/ha, bouile bordeliose – 8 kg/ha, zeama bordoleza (dupa sulfat de cupru) – 10,0 kg/ha.

La par si gutui in fenofaza „conul verde” de tratat cu „Oxiclorura de cupru 90 WP” – 6 kg/ha sau zeama bordoleza – 10,0 kg/ha.

La toate speciile pomicole ranile dupa curatat pana la tesutul sanatos si taieturile cu diametru de peste 2 cm de prelucrat cu solutia de 1-3 % sulfat de cupru si de acoperit cu mastic de livada cu urmatoarea componenta: 1 parte de nisip, 16 parti – balegar, 8 parti creta, 8 parti – cenusa diluata cu apa de sapun pana la consistenta smantanii.

Un comentariu:

Unknown spunea...

Zeama bordeleza facuta cu sulfat de cupru da mereu roade.
http://www.e-chimicale.ro/sulfat-de-cupru-vrac/sulfat-de-cupru