miercuri, 5 noiembrie 2008

Daunatorii si bolile culturilor legumicole in sere


Pe terenul protejat un sir de daunatori si boli pot produce importante pagube materiale. Cei mai raspanditi daunatori din sere sunt: coropisnita si limacsii, iar din boli – putregaiul radacinii si “piciorusul negru”, patarea neagra bacteriana, mana verzii. O data cu incalzirea solului, la adancimea de 20 cm pana la 8,5-100C coropisnita se va ridica in stratul superficial al solului, care se poate observa dupa cararusele serpuite ridicate de 2-2,5 cm latime. Combaterea coropisnitei in serele populate si rasadnite trebuie efectuata cu ajutorul monedelor toxice, pregatite prin boabe fierte de grau, orz sau porumb, adaugand unul din insecticidele Bi-58 (nou), dimetoot, donadium, pilarmax, bastar, successor, fostran in cantitate de 5-10% din masa boabelor uscate. Momeala se imprastie cu cateva zile inainte de semanat pe perimetrul vetrei in cantitati de 25-30 g la 1 m2 cu incorporare imediata la adancimea de 2-3 cm. Se poate pregati momeala si pe baza de victenon 50 WP, adaugand 10 g de preparat la 1 kg de boabe fierte si 2-3% de ulei vegetal in cantitate de 10 g la 1 m2 la adancimea de 3-10 cm. La aparitia atacurilor pe rasad, prin udatul solului, se poate aplica solutia de 0,2% de Bi-58 (nou), dimetoot, danadim, larmax, bastar, successor, fostran in cantitate de 4-5 l de solutie la 1 m2 suprafata.

Pe sector deschis, in locurile unde daunatorul s-a raspandit puternic, toamna se sapa niste gropi mici, care se umplu cu balegar de cal si se acopera cu pamant, iar mai apoi (toamna tarziu, inaintea ingheturilor), balegarul se imprastie, iar coropisnitele se nimicesc. In rasadnite se sapa niste santuri, in care se presara nisip udat cu gaz lampant. Dusmanii coropisnitelor sunt cartitele si soparlele. In conditii de umiditate sporita si temperatura de 12-180C se va semnala nocivitatea sporita a limacsilor, care lasa dupa ei o dunga lucita. Impotriva lor cararusele din sera trebuie presarate cu cenusa sau var praf, ori amestecul lor in proportie de 5:1 sau var praf ori cenusa de lemn (30 g la 1 m2). Prafuirea se efectueaza in orele de seara sau noaptea (dublu, cu intervalul de 20 min). Solul in jurul plantelor poate fi presarat cu ace de pin ori salcam. Un mijloc incercat de combatere a acestui daunator este nimicirea limacsilor adunati sub scanduri vechi, sub carpe, saci, care mai apoi se strang manual si se nimicesc. Pentru a intensifica eficacitatea acestor masuri simple, marginile acestor materiale se pot unge cu tarata fermentata (huste de bors acru), mirosul careia ademeneste limacsii.

Impotriva maladiilor sus-numite se foloseste trihoderminul in 3 etape: 1) prafuirea semintelor cu 24 de ore pana la semanat cu norma de consum de 5-6 g/kg cu adaugarea obligatorie a zerului – 1 % din masa semintelor; 2) incorporarea preparatului in sol cu 5-6 zile pana la semanat din calculul 15-20 g/m2 prin imprastierea uniforma pe solul bine nivelat; 3) stropitul plantelor in faza de 2 frunze adevarate cu suspensie de trihodermina din calculul de 4-8 g/m2. Se poate stropi de 3 ori rasadul cu suspensie de spori din calculul 20 g/m2 peste 10-12 zile. De asemenea este foarte efectiv udatul cu solutie de 0,02% de permanganat de potasiu 4-5 l/m2, cu spalarea ulterioara de pe frunze cu apa curata.

La depistarea focarelor de putregai la radacina trebuie suspendat udatul si intensificata aerisirea. Impotriva maladiei mana verzei este necesar de a trata cu fungicide pe baza de cupru cu adaugarea la aceasta solutie a 1% de lapte degresat.

Niciun comentariu: