miercuri, 3 septembrie 2008

Prevenirea durerilor de spate

Sportul, cel mai bun medicament de prevenire şi tratare a acestor afecţiuni

Nicotina accentuează durerile de mijloc, limitând circulaţia sângelui în aceste zone

Durerile în diferite zone ale spatelui pot îngreuna activitatea de zi cu zi, iar netratarea lor le poate accentua simptomele. Cauzele acestor dureri se întind pe o paletă largă, de la înaintarea în vârstă până la poziţia din timpul mersului sau lucrului la birou. Chiar dacă nu ne putem împotrivi efectelor trecerii timpului, putem preveni diferite afecţiuni ale spatelui doar prin schimbarea unor obiceiuri zilnice proaste. Durerea în zona mijlocului este una dintre cele mai comune afecţiuni, fiind întâlnită atât la persoanele tinere cât şi la cele de vârsta a treia.

Cel mai bun medicament pentru a trata şi preveni durerea de spate este sportul. Specialiştii spun că exerciţiile regulate, efectuate corect, întăresc muşchii spatelui şi cei abdominali, prevenind astfel afecţiunile care ar putea apărea în aceste zone. Pedalarea pe bicicletă, statică sau obişnuită, înotul şi mersul pe jos sunt cele mai bune antrenamente pentru sănătatea musculaturii spatelui. Aceste exerciţii stimulează secreţia unor hormoni care au efecte analgezice, fără a exercita o presiune prea mare asupra acestor muşchi. Menţinerea unei greutăţi constante este un al doilea element care previne apariţia durerilor de spate. O greutate prea mare exercită presiune în zona spatelui şi, chiar dacă scăpaţi de durere pentru moment, kilogramele în plus sunt un indiciu că afecţiunile vor recidiva. Evident, cu cât greutatea corpului este mai mare cu atât presiunea exercitată asupra coloanei vertebrale este mai mare. În plus, grăsimea depozitată în zona abdominală mută centrul de greutate al corpului în faţă, fapt care presează suplimentar zona spatelui.

Renunţarea la obiceiurile nesănătoase, cum ar fi fumatul, contribuie semnificativ la îmbunătăţirea sănătăţii spatelui. Tot mai mulţi cercetători susţin că nicotina contribuie la accentuarea durerilor în zona inferioară a spatelui. În primul rând, ea limitează circulaţia sângelui în zona de mijloc, împiedicând funcţionarea normală a musculaturii din această zonă. Apoi, fumătorii îşi distrug sistemul osos mai repede decât nefumătorii, riscând să dezvolte osteoporoză, o cauză majoră a durerilor de spate.

Trucuri zilnice pentru un spate sănătos

Apoi, cu cât bagajele de zi cu zi sunt mai uşoare cu atât contribuim la păstrarea musculaturii spatelui în condiţii optime. Orice surplus de greutate ne afectează coloana şi creşte riscul de dureri în această zonă. Specialiştii ne sfătuiesc să alegem un rucsac pe roţi dacă avem de cărat o greutate prea mare sau să folosim un echipament cu multe buzunare, care să ne permită distribuirea greutăţii în mai multe zone. Atunci când cărăm ceva în spate, greutatea cea mai mare trebuie să se afle în zona de mijloc a spatelui, iar restul să fie redistribuit. Foarte important este ca, atunci când vrem să ridicăm ceva de jos, să îndoim genunchii.

Alte trucuri care ne menţin sănătatea spatelui ţin de activităţile zilnice. Atunci când călcăm rufe sau le împăturim este bine să ţinem un picior sprijinit pe un suport, la un nivel puţin mai ridicat. Atunci când ne aplecăm este esenţial să ne sprijinim în mâini, iar dacă stăm prea mult la birou, trebuie să păstrăm picioarele într-o poziţie confortabilă, într-un unghi de 90 de grade la genunchi. Dacă picioarele nu ajung la podea, putem să folosim un scăunel pentru a păstra poziţia corectă. În timpul somnului trebuie să folosim o pernă care menţine la acelaşi nivel capul şi coloana, să fie fabricată dintr-un material care se modelează după forma corpului, nu se turteşte pe pat. În plus, nu este recomandat să ne menţinem aceeaşi poziţie un timp îndelungat, chiar dacă lucrăm numai la birou. La intervale regulate de timp trebuie să ne întindem coloana şi să facem câţiva paşi. Iar scaunul trebuie să fie ajustabil, să ofere suport pentru zona lombară şi braţe, pentru a preveni afecţiunile spatelui.


http://liviu.dobre.us/2008/07/30/cum-sa-prevenim-durerile-de-spate/#more-71

Multumesc Liviu.

Niciun comentariu: