vineri, 29 februarie 2008

Sfaturi pentru un condus economic

Şoferul influenţează în mod esenţial consumul de combustibil. Daca va adaptati stilul de condus, puteti realiza economii de combustibil între 15% şi 20 %
Ce poate face conducătorul auto împotriva creşterii preţurilor la carburanţi? Aproape nimic, sau totuşi există ceva? Va propunem sa invatati alaturi cum sa ajungesti la un condus economic, in deplina siguranta. Cel care va va indruma este campionul mondial al condusului economic, Gerhard Plattner, renumit in Romania prin recordul de consum de combustibil cu Skoda Fabia 1.4 TDI, inregistrat anul trecut.
“Consumul este mic atunci când iţi doreşti cu adevărat să economiseşti”, descrie Plattner esenţialul teoriei sale.

Parbrizul

Un parbriz curat este de o importanţă majoră pentru şofatul în siguranţă. Iarna, când parbrizul se abureşte deseori sau îngheaţă, este important să il putem dezaburi sau dezgheţa cât mai rapid cu putinţă.

Coborâţi parasolarul cand porniti instalatia de dezghetare, pentru a scurta circularea aerului, asfel incat parbrizul să se dezgheţe mult mai repede.
Dacă lăsaţi parasolarele ridicate, tot aerul care vine de la ventilaţie va circula către întreg interiorul autovehiculului si nu va avea efectul dorit imediat. Prin această manevra sporiţi siguranţa la volan, prin dezaburirea rapidă a parbrizului, fapt ce vă înlesneşte pornirea la drum.


Transportul de bagaje

Puteţi economisi carburant evitând să transportaţi bagaje inutile. Majoritatea dintre noi au in masina bagaje inutile in fiecare zi, in greutate medie de 50 de kilograme.

O regula de baza in sofatul economic spune că 100 de kilograme în plus înseamnă un consum suplimentar de 0,7 litri. Aşadar, renunţaţi la tot ce nu vă trebuie din portbagaj.
Nu uitati insa ca siguranta in trafic este cea mai importanta. Economisiţi doar acolo unde este cazul.
Alte aspecte de luat in considerare ar fi:
- Nu lăsaţi motorul să se încalzească stând pe loc. Imediat ce porniţi motorul trebuie să plecaţi de pe loc. Nu uitaţi să vă puneţi centura înainte de a porni motorul;
- Acceleraţi ferm, schimbaţi rapid treptele de viteză, nu ţineţi maşina inutil în câte o treaptă de viteză. Când aţi ajuns la viteza dorită, menţineţi-o constanta;
- Mersul cu farurile aprinse pe timpul zilei (cu excepţia modelelor la care farurile pornesc automat odată cu motorul) costă până la 0,2 litri suplimentari la suta de kilometri;
- Adaptaţi stilul dumneavoastră de condus profilului de drum. Daca mergeţi la munte, profitaţi de viteza pe care v-o oferă o coborâre în pantă pentru a avea putere suplimentară la urcarea pantei următoare.


Timpul petrecut la semafor

In oraş se poate economisi combustibil foarte uşor: În primul rând, aici este consumul de carburant cel mai ridicat, apoi joacă un rol deosebit in ambuteiaje şi la schimbarea benzii felul în care lucraţi cu picioarele.

“Economisirea de carburant trebuie privită ca un sport”, spune expertul Gerhard Plattner: “Puţină ambiţie nu strică, iar ‘sănătos’ este oricum.”
Asadar, dacă apropierea în ultimii metri înainte de semafor împreună cu statul la culoarea rosie urmează să dureze mai mult de 20 de secunde există un singur sfat: opriţi motorul! Dar atenţie: servofrâna nu va mai funcţiona la puterea obişnuita.
Plattner: “Chiar şi dacă observaţi ca aţi stat la semafor doar 15 secunde, este oricum bine. Mai bine estimaţi de două ori greşit, dar nimeriţi 10 semafoare corect. În Romania există lângă semafor o numărătoare inversă care indică dacă merită să opriţi motorul.
Două sfaturi pentru extreme: majoritatea automobilelor diesel pot ajunge până la 50 de km/h cu motorul doar la relanti, printr-o schimbare foarte atentă a treptelor de viteză.
Şi: dacă vă apropiaţi de semafor, aţi oprit motorul, dar observaţi că trece deja pe verde, nu porniţi motorul punând contactul şi introducând o treaptă de viteză, ci porniţi-l cu contactul, ca şi cum aţi fi stat pe loc. Altfel introduceţi o frână de motor inutilă.


Trucuri cu aerul cald în maşină

Vara este sezon pentru instalaţiile de aer condiţionat, iar aici intervine Gerhard Plattner, expertul austriac în materie de economie de combustibil. “La o maşină mare, cum este Skoda Octavia, setarea aerului condiţionat pe maximum rece poate creşte consumul de carburant. Majoritatea oamenilor care se urcă în maşina supraîncălzită şi dotată cu aer condiţionat greşesc, pornind aerul pe treapta cea mai mare de ventilaţie şi setând temperatura cea mai scăzută. Asta nu costă doar combustibil, ci va provoca şi o răceală pe măsură.”

Corect şi mai de efect este să deschideţi întâi toate geamurile, astfel încât la pornirea de pe loc să iasă tot aerul cald din interiorul maşinii. Apoi puteţi da ventilaţia la maximum, dar la o temperatură moderată, de exemplu 22 de grade Celsius.


Incalzirea scaunelor pe timp de iarna

Incălzirea scaunelor, o invenţie utilă şi plăcută. Dar consumă şi multă energie. Se întâmplă frecvent ca cineva care merge în timpul săptămânii singur în maşină, la serviciu de exemplu, să circule în weekend cu familia. Când este frig, soţia sa doreşte, evident, să se bucure de scaunul încâlzit. Dar cel târziu duminică seara ea coboară şi uită să oprească încălzirea scaunului pasagerului. Asta înseamnă că peste saptămână hrăniţi un consumator inutil de curent.

Aerul condiţionat şi încălzirea scaunelor contribuie în mod esenţial la siguranţa condusului, prin confortul oferit soferului. Aveţi în vedere că ele consumă combustibil suplimentar, dar nu vă gândiţi să economisiţi când nu este cazul. Cum ar fi să renunţaţi la aerul condiţionat când afară este căldură de peste 35 de grade Celsius. Sau mai bine să îngheţaţi iarna decât să activaţi incălzirea scaunelor. Şi în acest caz este valabilă regula siguranţei personale, care are prioritate absolută.


Anvelopele de iarnă

Anvelopele de iarnă consumă, din cauza amestecului de cauciuc ceva mai moale, puţin mai mult decât cele de vară. Iar cele cu spike-uri şi mai mult. Cine vrea totuşi să economisească şi aici combustibil nu îşi cumpără anvelope late de iarnă, ci cea mai îngustă variantă aprobată pentru modelul său de maşină.

La mersul prin zăpadă trebuie curăţată zăpada care se depune sub aripi în jurul roţilor: nu doar că aceasta poate frâna roţile, dar atârnă inutil şi la greutate.
Ţinuta de drum a maşinii este sigură numai atunci când şi presiunea în anvelope este corectă.
Foarte important: anvelopele de iarnă trebuie montate atunci când temperatura exterioară scade sub 7 grade Celsius, indiferent dacă pe stradă există zăpadă sau nu.
O presiune corectă în anvelope economiseşte combustibil. Dar mai ales contribuiţi în mod important la siguranţa în circulaţie.

miercuri, 27 februarie 2008

Remedii sforait

Sforaitul este un zgomot respirator emis in timpul somnului, produs de curentul de aer care trece prin nas si laringe. Zgomotul este cauzat de existenta unui obstacol (la nivelul nasului, cavitatii bucale sau gatului).

Conform studiilor, 45% din barbati si 30% din femei sforaie in mod obisnuit, iar sforaitul este creste in intensitate odata cu cresterea in greutate. Partea pe care se doarme influenteaza de asemenea sforaitul. Intrucat tesutul faringelui este moale si flasc, atunci cand persoana doarme pe spate, palatul, amigdalele si limba coboara datorita fortei gravitatiei. Astfel, caile aeriene se ingusteaza suficient pentru a cauza turbulente in trecerea curentului de aer si deci sforaitul.

Anomalia anatomica a cailor respiratorii, utilizarea de medicamente, consumul de alcool si unele afectiuni -se numara printre posibilele cauze ale sforaitului. Procesul normal de imbatranire duce la relaxarea muschilor gatului, creand astfel conditiile pentru sforait.

Cauzele sforaitului:
Adenoidita
Raceala
Rinita alergica
Obezitate
Infectia sinusurilor
Apneea in somn

Alte cauze ale sforaitului:
Procesul de imbatranire
Consumul de alcool
Anomalia anatomica a cailor respiratorii (val palatin prea lung)
Chisturi sau tumori ale gatului
Unele medicamente
Polipi
Deviatie de sept nazal
Traumatism al cailor aeriene
Pozitia de somn
Infectie virala insotita de congestie nazala

Remedii sforait

  • In prima faza, pentru ca sforaitul apare in momentul in care dormiti pe spate, iar schimbarea pozitiei pe o parte poate opri acest fenomen, este indicat sa va luati o perna groasa care sa mentina capul mai ridicat in timpul somnului.

  • Pierderea kilogramelor in plus poate de asemenea linisti noptile celor care sforaie. Obezii sunt mult mai expusi riscului de a sforai decat cei cu o greutate corporala normala. Astfel, o scadere in greutate va poate ajuta sa scapati atat de sforait, cat si de problema legata de aspectul fizic.

  • O inhalatie inainte de somn va poate ajuta foarte mult sa aveti un somn linistit. Congestia nazala este adesea cauza sforaitului. Puteti lua de la farmacie un inhalant din care se introduc 2,5 ml intr-un litru de apa fierbinte. Este recomandat sa inhalati din aceasta solutie seara, inainte de culcare.
  • Probleme ale ochilor

    Multi dintre noi avem din cand in cand probleme temporare ale ochilor, cum ar fi: mancarime, incetosarea vederii sau ochi obositi. Majoritatea acestor probleme dispar rapid si nu prezinta complicatii. Totusi, probleme ale ochilor care apar din senin sau care dureaza mai mult decat 2 zile, ar trebui tratate de medic. Iata o lista de probleme des intalnite ale ochilor si potentialele cauze.


    Spasme ale ochiului:

    Chiar daca de obicei nu e o problema grava, poate fi foarte suparator. Spasmele ochilor pot fi asociate cu:

    • Stres
    • Cofeina
    • Oboseala
    • Atac de panica
    • Sindromul Tourette
    • Conjunctivita acuta

    Mancarime:

    Va mananca ochii? Ochii rosi si mancarimea pot fi foarte inconfortabile. Iata cateva cauze:

    • Conjunctivita acuta
    • Sindromul ochilor uscati
    • Alergii
    • Inflamarea pleoapelor

    Oboseala ochilor:

    • Sindromul ochilor uscati
    • Oboseala datorata utilizarii indelungate a calculatorului
    • Miopie
    • Astigmatism

    Vedeti pete:

    Vedeti pete? Vedeti fire subtiri care plutesc si care par sa se indeparteze atunci cand incercati sa le priviti?

    • Dezlipirea retinei
    • Retinopatie diabetica
    • Dezlipirea corpului vitros posterior
    • Atac cerebral

    Vedere incetosata:

    Vederea incetosata, sau incapacitatea de a focaliza privirea pe ceva anume poate fi cauzata de o multime de boli. Cateodata oboseala sau boala poate cauza temporar vederea incetosata.

    • Hipermetropie
    • Miopie
    • Astigmatism
    • Cataracta
    • Glaucom
    • Sindromul ochilor uscati
    • Migrene
    • Imbatranirea ochilor
    • Uveita

    Probleme datorate varstei:

    Multe probleme ale ochilor apar atunci cand imbatranim. Ca intotdeauna, un control anual la oftalmolog este important pentru a ne mentine ochii sanatosi pe masura ce imbatranim.

    • Imbatranirea ochilor
    • Cataracta
    • Glaucom
    • Dezlipirea corpului vitros posterior

    Probleme ale ochilor la copii:

    Parintii sunt de obicei cei care observa primii faptul ca copii lor au probleme cu ochii. Margeti cu copilul dvs la oftalmolog daca credeti ca vederea copilului dvs nu e perfecta. Iata care pot fi problemele:

    • Ochi lenes
    • Strabism
    • Daltonism
    • Conjunctivita acuta
    • Hipermetropie
    http://www.itips.ro/sanatate/boli-si-tratamente/boli/probleme-des-intalnite-ale-ochilor-v2138.html

    marți, 26 februarie 2008

    Stop matretii

    Matreata este o descuamare exagerata a pielii capului si poate fi uscata si grasa. In general ea se accentueaza cand cantitatea de sebum creste. Ea se instaleaza de la pubertate si continua si la maturitate.Pitiriazis capitis asa cum este denumita matreata in termeni medicali, pare fi un lucru banal, dar adeseori ea face obiectul unui consult dermatologic. Matreata apare atat la femei cat si la barbati. La femei riscul creste in perioada menstruatiei cand parul se ingrasa mai repede.
    Cauze:
    Aparitia matretii se datoreaza unor factori diversi. De la caldura, praf, poluare. stres, deshidratare, emotii, oboseala, insomnie la agresiunea chimica provocata de produsele cosmetice dar si la dereglarile hormonale. Desi sunt foarte promovate pe piata, cele mai multe produse cosmetice pentru ingrijirea parului nu dau nici un rezultat. Nu intotdeauna tot ce este scump este si bun.Este bine sa se renunte definitiv la folosirea excesiva a spumei de par, gelului de par, fixativului care duc la ingrasarea parului, favorizand aparitia matretii.
    Remedii:
    Pentru a scapa de matreata este bine sa ne spalam pe cap cu un sampon care ne prieste si sa nu-l schimbam prea des.Este bine sa ne clatim pe par cu apa curata si din abundenta. Se rocomanda produse pe baza de piritorat de zinc, ketoconazol, climbazol sau octopirax, care se gasesc in farmacii. Trebuie sa renuntam la vopsea pe parcursul tratamentului.
    Sfaturi:
    Multi dintre noi am incercat macar o data un tratament spus de bunica pentru a scapa de matreata. Si eu am incercat sapunul de casa care a dat roade o perioada dar am incetat sa mai folosesc pentru ca mi se iritase pielea capului. Se mai folosesc otetul de mere si gazul care da stralucire parului dar care irita dupa mai multe spalari pielea capuuil si al carui miros nu e asa de placut.
    Dar cum tehnologia a evoluat cred ca se gaseste pentru fiecare un sampon care sa ne scape de matreata si sa lase parului un aspect si un miros foarte placut. Tot ce trebuie sa facem este sa avem incredere si sa incercam.

    Dinti albi, zambet cuceritor !


    Vrei dinti stralucitor de albi ? Nici o problema !

    Sunt oameni, sentimente sau lucruri pe care nu am vrea sa le pierdem niciodata. Uneori insa nu avem posibilitatea sa alegem si tocmai pentru ca aceasta destramare a vietii este inevitabila, traim intens fiecare clipa. Cautam infrumusetea vietii, care in cel mai simplu mod, inseamna armonie.
    Cu toate ca adevarata frumusete vine din suflet, ne dorim cu totii frumusetea exterioara. Iar dintii au uneori rolul determinant. Ganditi-va putin: nu constientizam intotdeauna ca interlocutorul nostru are dintii albi si stralucitori, dar cu siguranta si fara exceptie observam niste dinti stricati, galbeni si inghesuiti. Ne simtim excelent cand in jur e armonie. Din pacate, este din ce in ce mai greu sa ne pastram dintii albi si sanatosi.


    De ce se coloreaza dintii?

    In primul rand, daca la varste fragede se administreaza anumite medicamente, ca tetraciclina sau doze mari de fluor, copilul va avea dintii permanenti patati. Apoi, dintii tratati, carora li s-a scos nervul, devin maronii. In al treilea rand, consumul de cafea, ceai sau tutun lasa urme chiar si pe dinti. Ne asumam riscurile? Si nu in ultimul rand, odata cu trecerea anilor, dintii de ingalbenesc - imbatranesc si ei odata cu noi.

    Ce e de facut ?
    Daca avem dinti albi, este extraordinar. Tot ce avem de facut este sa ii spalam zilnic cel putin de doua ori si sa cerem sfatul medicului de cate ori apare o mica problema.
    Daca nu avem dintii albi, nu e o tragedie. Am intrat doar in secolul XXI si avem o multime de solutii. Exista sisteme de albire a dintilor, paste de dinti speciale, si chiar tehnologii avansate- albire cu laser. Albirea dintilor se poate face in cabinetul stomatologic sau acasa.

    Metodele de albire care se desfasoara in intregime in cabinet constau in aplicarea unui peroxid pe dintele devital si orientarea unei surse luminoase sau termice pe dinte. Tratamentul de albire se poate efectua si acasa. Medicul realizeaza un mulaj al arcadelor dentare pe baza caruia se face o gutiera, un fel de proteza cum au boxerii. In aceasta "manusa" a dintilor se introduce o pasta pentru albire . Gutierele pline de substanta de albit dintii se poarta de obicei noaptea . Timpul zilnic necesar variaza de la o ora la toata noaptea, lucru pe care numai medicul stomatolog il poate hotari.

    Exista vreun risc ?
    Aceasta "schimbare la fata" a dintilor implica riscuri minore. In unele cazuri, pacientii se plang de o usoara crestere a sensibilitatii la cald si rece a dintelui si usoare iritatii gingivale. Aceste simptome sunt cauzate in mod special de concentratiile mari de substanta folosite sau de aplicarea pastelor fara avizul unui medic stomatolog.

    Ultima solutie...
    In cazurile mai grave, in care metodele de albire nu au dat rezultat, mai exista o solutie. Medicul stomatolog poate sa slefuiasca 2 mm din smaltul dintelui si sa aplice o fateta de portelan exact de culoarea celorlalti dinti sau sa modeleze dintele din mateial compozit care se intareste sub actiunea unui fascicul luminos.

    Frumos, dar pentru cat timp ?
    Efectele unui tratament de albire a dintilor dureaza de regula ani de zile. Avem suficiente motive sa fim optimisti. Armonia dintilor nu se pierde niciodata. Frumusetea nu se pierde, se transforma doar intr-un alt fel de frumusete.

    Articol preluat(informatie si imagini) de pe (Copyright ©) www.intercer.net/stoma/ ! Fisier: albire.html

    Sa invatam sa curatam petele

    Pentru guma de mestecat
    Se pune partea cu guma in apa rece, se rade cat se poate cu cutitul, apoi se curata urma petei si ceea ce a ramas din guma cu un solvent, alcool medicinal de exemplu, pana ultimele urme ies.

    Petele de fructe
    Se scot cu solutie de sare de lamaie cu care se freaca locul patat, apoi se clateste repede cu apa rece.

    Petele de sange
  • Se scot cu solutie de sare de lamaie sau apa oxigenata, apoi se clatesc cu apa rece, dupa curatarea petei se spala cu apa calda si mult detergent.
  • Nu se foloseste niciodata pe o pata de sange apa calda, ea fixand pata pe material petele de rugina se inmoaie in lapte crud 30 minute si apoi se intind la soare inca 1 ora, apoi se baga la masina de spalat.

    Petele de vin rosu
    Petele de vin de pe fata de masa se scot cu orice alcool alb: tuica, vodca, alcool pur petele de rasina se scot cu un tampon imbibat cu benzina usoara.

    Petele de alcool, ceai, ceai de pe piele se curata cu solutie de parti egale apa + alcool.

    Petele de iod se presara proaspete cu faina sau amidon, se lasa 1-2 ore, se spala apoi cu detergent si apa.

    Petele de cafea se scot cu apa sarata, in care se tine materialul 1 ora, apoi se clateste.

    Petele de transpiratie se scot cu o solutie de apa si otet.

    Petele de ceara se scot cu o hirtie pusa peste ele si apoi se calca cu un fier incins, se repeta cu alta foaie de hirtie pina toata ceara s-a transferat prin caldura pe aceasta si locul este curat.

    Petele de mucegai
    se inmoaie in otet 1 ora daca pata e proaspata, apoi se clateste cu apa si sapun.

    Petele de fond de ten
    se scot cu miez de paine, prin frecare usoara.

    Petele de iarba
    proaspete se scot cu o solutie de lamiie si apa, sau spirt fierbinte. Atentie cind incalzesti spirtul!!!

    Petele de grasime
    proaspete se scot prin punerea de pasta de dinti pe pata, se lasa sa se usuce, apoi se freaca cu o perie sau se pune pe pata faina sau amidon pina se absoarbe grasimea, se freaca pata bine lasa 1 ora, apoi se spala cu detergent si apa.

    Petele de cerneala si pix
    se curata cu lapte daca sunt proaspete. Daca locul a fost curatat si cu altceva pixul va iesi foarte greu sau de loc.
    Un alt sfat al bunicii ar fi cu privire la scoaterea petelor de mina de pix de pe haine, cu ajutorul spirtului, imediat ce pixul a atins o tesatura se adauga putin spirt, se freaca putin locul respectiv si in cateva momente am scapat de pata.


    Petele de cacao
    se inmoaie in apa rece, apoi se freaca cu glicerina pina se curata, se clateste cu apa si sapun locul.

    Petele lasate de curatatul cartofilor sau a vinetelor
    de pe miini se curata prin frecarea mainilor cu ramasite de lamaie sau apa cu sare de lamaie sau otet.

    Petele de parfum
    se scot cu glicerina calda apoi se clatesc normal.

    Petele galbene de pe tesaturi
    se scot cu o solutie de bicarbonat cu apa, se lasa la inmuiat o ora apoi se clatesc normal.

    Scoaterea petelor de alcool
    Petele provocate de bauturile alcoolice trebuie imediat tamponate.Pentru aceasta e bine sa aveti mereu in casa o solutie compusa din o parte otet alb si doua parti alcool.

    Petele de ulei(de floarea soarelui sau de masline)
    de pe haine se pot scoate mult mai usor daca se toarna niste detergent de vase pe pata, se lasa la inmuiat cateva zeci de minute si apoi se spala la masina. Daca nu avut succes total din prima operatie, repetati procedeul si a doua oara garantat nu veti mai avea urma de pata.


    Petele de cafea
    se curata imediat cu o carpa curata si apa minerala gazata, apoi se spala normal in masina de spalat.

    Petele proaspete de pe rufele din tesatura alba de bumbac
    dispar daca se tine rufa deasupra unui vas cu aburi dintr-o solutie formata dintr-o lingura de amoniac si un litru de apa.

    Petele de cafea, ceai, sange, iarba
    se pot scoate usor de pe tesaturile de in, bumbac, canepa, daca le frecam cu apa oxigenata. Sau prin spalarea cu apa calda, la care se adauga 20 ml amoniac si doua linguri de orice detergent.

    Petele de ciocolata
    de pe haine se scot prin frecare cu apa foarte sarata.

    Petele de ceara
    se scot de pe tesaturi prin punerea petei intre doua sugative (sau o bucata de material care absoarbe), apoi se calca cu un fier de calcat putin incalzit. Sugativele se schimba mereu, pana cand dispar complet petele. Apoi locul se va sterge cu alcool.

    Petele de cerneala rosie
    de pe tesaturi dispar in 24 de ore daca intindem putin mustar deasupra lor, iar a doua zi spalam locul respectiv cu detergenti obisnuiti.

    Petele de cerneala
    de pe tesaturi se curata daca se tine portiunea patata in lapte fierbinte sau daca se toarna peste petele respective cateva picaturi de lapte fierbinte. Sau prin inmuiere in zeama calda de lamaie ori prin inmuiere intr-o solutie formata dintr-o lingurita de sare de lamaie si 200 ml apa calduta.
  • Leac pentru astenia de primavara

    Multe dintre noi la inceputul primaverii resimt o stare de oboseala generala insotita de slabiciune fizica, desi organismul este sanatos. Datorita simptomelor de oboseala sau chiar de epuizare fizica astenia de primavara este adesea confundata cu diferite boli.

    Astenia de primavara poate avea diverse cauze si se poate prezenta sub diferite forme, deoarece afecteaza individul atat in sfera psihica, fizica, intelectuala cat si in cea sexuala. Totusi, rareori aceste forme nu interactioneaza. Scaderea potentialului fizic al individului afectat de astenia de primavara duce la scaderea potentialului sexual, iar o mica depresie psihica poate provoca o scadere a capacitatilor intelectuale si sexuale.
    Primavara este un anotimp mai dificil pentru unii dintre noi. Organismul este epuizat, lipsit de vitalitate si forta din cauza carentelor alimentare, deoarece iarna se consuma multe alimente conservate, care au un aport redus de vitamine si saruri minerale.
    Rezultatul? Oricine se resimte o data cu venirea anotimpului cald.
    Astenia de primavara provoaca o stare de oboseala difertia de cea resimtita dupa un efort fizic sau intelectual prelungit si apare in urma unei diminuari profunde a resurselor energetice ale organismului uman. De aceea, cele mai mici eforturi epuizeaza resursele fizice, iar starea psihica a individului sta sub semnul iritabilitatii, al indispozitiei si al nesigurantei. Astenia de primavara are cauze externe. In acest anotimp, mecanismele psihologice omului sunt in schimbare. Omul se adapteaza unui alt stil de viata, se imbracam altfel, se bucura de venirea caldurii, de razele soarelui si chiar se comporta diferit.

    Alimente anti-astenie de primavara
    Modul in care ne hranim este extrem de important pentru intarirea organismului dupa perioada de iarna. Pentru persoanele care sufera atat de astenie de primavara si cat si de anemie este indicata o alimentatie pe baza de vegetale: plante care contin multa clorofila, saruri de fier si vitamina C. De asemenea, consumul de legume proaspete, de primavara, atat de bogate in vitamine, saruri metalice diferite, activatoare ale metabolismului, ajuta organismul sa lupte si sa devina mai rezistent. Ca sa nu resimtim astenia de primavara, in acest anotimp trebuie sa consumam migdale, sparanghel, arahide, banane, morcov, telina, varza, curmale, spanac, marar, smochine, linte, fasole, citrice, patrunjel, papadie, mere, orez, soia, untisor, salata verde de gradina, ridichi, ceapa verde.

    Curele de vitamine previn aparitia asteniei de primavara
    In aceasta perioada pot intra in meniul nostru verdeturile de sezon: urzicile, salata verde, loboda alba sau rosie. Consumul de urzici este important pentru organism datorita complexului de saruri de fier, vitamina C, vitamina A, care cresc rezistenta la infectii si imbunatatesc simtul vazului. Vitamina B12 este antianemica, vitamina K este antihemoragica si saruri minerale diverse intaresc organismul. Salata verde sau laptuca are rol sedativ in starile de hiperexcitabilitate sexuala, este un veritabil regenator al pielii cand este aplicata extern in comprese. Salata verde contine produsi hormonali (estrogeni), vitamine hidrosolubile (cele din complexul B, precum si vitamina C). Toate aceste plante verzi, precum si loboda alba si rosie contin vitaminele din complexul B si sarurile minerale necesare sistemului nervos, pentru refacerea organismului. Loboda are in plus o actiune diuretica si depurativa. In afara de efectele anti-astenie de primavara pe care le au, fructele si legumele fac ca alimentatia noastra sa fie mult mai sanatoasa.

    luni, 25 februarie 2008

    Turbare (Rabie)

    Turbarea sau rabia este o boala virala acuta care ataca sistemul nervos central. Turbarea afecteaza oamenii si animalele din cele mai vechi timpuri. Turbarea se transmite cel mai frecvent de la animal la animal sau de la animal la om prin muscaturi. Virusul turbarii se gaseste in saliva atacatorului si intra in corpul victimei prin muscatura. Virusul se mai poate transmite prin lins cand saliva ajunge in ranile superficiale ale pieli sau cand victima isi duce partea corpului cu saliva contaminata la gura. La oameni poate dura de la 9 zile la un an sau mai mult pana cand apar simptomele oribile ale turbarii. Majoritatea oamenilor care contacteaza turbare/rabie manifesta simptome in 60 de zile de la expunere. Primele simptome ale infectiei cu virusul turbarii la oameni sunt dureri si o senzatie de amortire a partii muscate, febra, iritatie in gat, ameteli, voma, diaree, dureri abdominale si moleseala (stare letargica). La unii indivizi, implicarea timpurie a sistemului nervos se manifesta prin teama, agitatie, nervozitate, insomnie sau depresie. Simptomele progreseaza rapid, intr-un interval de ordinul zilelor si duc la paralizie, spasme ale gatului, delir, halucinatii, coma, aritmie cardiaca si in final deces. Intervalul dintre expunerea la virus si aparitia simptomelor numit perioada de incubatie constituie fereastra de timp in care se poate administra un tratament eficient. Metodele moderne de tratare a turbarii aplicate la timp, permit organismului sa invinga boala. In Romania, vectori frecventi sunt vulpile turbate care ataca gospodariile oamenilor din zonele rurale. Orasele pot fi si ele afectate cand cainii comunitari de la periferie intra in contact cu animalele salbatice purtatoare ale virusului. Atunci raspandirea este rapida si poate duce la instaurarea cordoanelor sanitare pentru orase si regiuni geografice intinse. Tratamentul cu vaccin antirabic si imuno-globulina este eficient in proportie de 100% daca se aplica intr-un interval de 14 zile de la infectie/contaminare. Imunizarea impotriva rabiei (turbarii), boala potential fatala, trebuie aplicata calatorilor inaintea plecarii, daca destinatia cuprinde tari de risc.

    Impactul imunizarii in lume:
    In Statele Unite au fost vaccinate 50.000 de persoane cu vaccinul pe celule diploide umane si nu s-a raportat nici un caz de rabie .

    Istoricul imunizarii:
    In 1804, Zinke, in Germania, a facut prima transmitere experimentala a virusului prin inoculare de saliva. In 1879, la Lyon, Victor Galtier a realizat transmiterea virusului de la caine la iepure si de la iepure la caine . In 1881, Roux, Chamberland si Thuillier, membri ai echipei profesorului Louis Pasteur, au aratat ca sistemul nervos central este principalul loc de replicare a virusului rabiei. Cercetatorii au transmis turbarea prin inoculare sub-menigeala la iepuri . Pasteur a administrat pentru prima data vaccinul, pe 6 iulie 1885, tanarului Joseph Meister, care fusese muscat de 14 ori de un caine cu 60 de ore inainte. Vaccinul a fost administrat subcutanat si a constat in extracte de maduva spinarii de la iepuri tinut intr-un recipient deschis timp de 15 zile. Alte 12 inoculari cu extracte de o virulenta din ce in ce mai mare i-au fost administrate in urmatoarele 10 zile . In total 2.500 de victime ale muscaturilor au fost vaccinate in urmatoarele 15 luni .

    Boala:
    Rabia este o boala virala provocata de un virus neurotrop care se gaseste in saliva animalelor. Se caracterizeaza prin tulburari ale sistemului nervos central, urmate de paralizie si moarte. Muscaturile care afecteaza fata, capul, gatul sau mainile sunt considerate cu risc crescut. Perioada de incubare este lunga, intre 10 zile si mai bine de un an . Media se situeaza intre 30-40 de zile .

    Informatii epidemiologice:
    Cel mai mare risc de a contracta rabia se intalneste in Africa, Asia si America Latina, fie din partea unor animale salbatice (vulpi, pisici, manguste, lilieci, maimute, sacali, lupi etc), sau, mult mai des, de la caini vagabonzi. In fiecare an, numarul deceselor provocate de turbare este de ordinul a 40.000 pe tot globul. Asia este continentul cu cel mai mare numar de cazuri de turbare la oameni cu peste 95% din cazuri si aproximativ 35.000 de decese anual.In 1983, raportul OMS arata ca turbarea este responsabila pentru 50.000 de decese in tari unde boala este endemica, in mod special in Asia si subcontinentul indian .Cu toate ca afecteaza toate varstele, rabia se intalneste mai des la copiii sub 15 ani .Ultimul caz de rabie la om raportat in Franta dateaza din 1924 . Cu toate acestea, intre 1970 si 1996 s-au raportat 17 cazuri de turbare din cauza contaminarii de peste granite (din Africa sub-Sahariana, Africa de Nord, Madagascar si Mexic) .

    Vaccinuri disponibile:
    Astazi, vaccinurile impotriva rabiei sunt preparate pe culturi celulare. Mai multe tipuri de vaccinuri sunt disponibile, in functie de tara. Se folosesc substraturi diferite, inclusiv celule diploide umane, celule Vero, culturi celulare primare de pui embrionat sau celule de foetus de maimuta rhesus.

    Strategii de imunizare:
    Pana de curand recomandata doar persoanelor care prezentau risc profesional (veterinari, personal de laborator, tabacari, taxidermisti, lucratori in zootehnie sau lucratori forestieri), imunizarea impotriva rabiei este recomandata calatorilor, inclusiv copiilor de peste 12 luni, care planuiesc sa stea in zone endemice. In plus, vaccinul antirabic este administrat persoanelor care au intrat in contact cu un animal care ar putea avea rabie . In acest caz vaccinul, care necesita cinci injectii, este echivalent cu un tratament "post-expunere". Dupa cat de grava este muscatura, uneori este combinat cu o doza de imunoglobulina antirabica. Pana acum este singurul tratament impotriva turbarii. Vaccinul neutralizeaza virusul inainte ca acesta sa atinga encefalul; odata atins encefalul, finalul este totdeauna fatal. Scopul imunizarii este sa invinga rapid virusul in perioada de incubatie a bolii.

    1