miercuri, 27 februarie 2008

Remedii sforait

Sforaitul este un zgomot respirator emis in timpul somnului, produs de curentul de aer care trece prin nas si laringe. Zgomotul este cauzat de existenta unui obstacol (la nivelul nasului, cavitatii bucale sau gatului).

Conform studiilor, 45% din barbati si 30% din femei sforaie in mod obisnuit, iar sforaitul este creste in intensitate odata cu cresterea in greutate. Partea pe care se doarme influenteaza de asemenea sforaitul. Intrucat tesutul faringelui este moale si flasc, atunci cand persoana doarme pe spate, palatul, amigdalele si limba coboara datorita fortei gravitatiei. Astfel, caile aeriene se ingusteaza suficient pentru a cauza turbulente in trecerea curentului de aer si deci sforaitul.

Anomalia anatomica a cailor respiratorii, utilizarea de medicamente, consumul de alcool si unele afectiuni -se numara printre posibilele cauze ale sforaitului. Procesul normal de imbatranire duce la relaxarea muschilor gatului, creand astfel conditiile pentru sforait.

Cauzele sforaitului:
Adenoidita
Raceala
Rinita alergica
Obezitate
Infectia sinusurilor
Apneea in somn

Alte cauze ale sforaitului:
Procesul de imbatranire
Consumul de alcool
Anomalia anatomica a cailor respiratorii (val palatin prea lung)
Chisturi sau tumori ale gatului
Unele medicamente
Polipi
Deviatie de sept nazal
Traumatism al cailor aeriene
Pozitia de somn
Infectie virala insotita de congestie nazala

Remedii sforait

  • In prima faza, pentru ca sforaitul apare in momentul in care dormiti pe spate, iar schimbarea pozitiei pe o parte poate opri acest fenomen, este indicat sa va luati o perna groasa care sa mentina capul mai ridicat in timpul somnului.

  • Pierderea kilogramelor in plus poate de asemenea linisti noptile celor care sforaie. Obezii sunt mult mai expusi riscului de a sforai decat cei cu o greutate corporala normala. Astfel, o scadere in greutate va poate ajuta sa scapati atat de sforait, cat si de problema legata de aspectul fizic.

  • O inhalatie inainte de somn va poate ajuta foarte mult sa aveti un somn linistit. Congestia nazala este adesea cauza sforaitului. Puteti lua de la farmacie un inhalant din care se introduc 2,5 ml intr-un litru de apa fierbinte. Este recomandat sa inhalati din aceasta solutie seara, inainte de culcare.
  • Niciun comentariu: