marți, 26 februarie 2008

Dinti albi, zambet cuceritor !


Vrei dinti stralucitor de albi ? Nici o problema !

Sunt oameni, sentimente sau lucruri pe care nu am vrea sa le pierdem niciodata. Uneori insa nu avem posibilitatea sa alegem si tocmai pentru ca aceasta destramare a vietii este inevitabila, traim intens fiecare clipa. Cautam infrumusetea vietii, care in cel mai simplu mod, inseamna armonie.
Cu toate ca adevarata frumusete vine din suflet, ne dorim cu totii frumusetea exterioara. Iar dintii au uneori rolul determinant. Ganditi-va putin: nu constientizam intotdeauna ca interlocutorul nostru are dintii albi si stralucitori, dar cu siguranta si fara exceptie observam niste dinti stricati, galbeni si inghesuiti. Ne simtim excelent cand in jur e armonie. Din pacate, este din ce in ce mai greu sa ne pastram dintii albi si sanatosi.


De ce se coloreaza dintii?

In primul rand, daca la varste fragede se administreaza anumite medicamente, ca tetraciclina sau doze mari de fluor, copilul va avea dintii permanenti patati. Apoi, dintii tratati, carora li s-a scos nervul, devin maronii. In al treilea rand, consumul de cafea, ceai sau tutun lasa urme chiar si pe dinti. Ne asumam riscurile? Si nu in ultimul rand, odata cu trecerea anilor, dintii de ingalbenesc - imbatranesc si ei odata cu noi.

Ce e de facut ?
Daca avem dinti albi, este extraordinar. Tot ce avem de facut este sa ii spalam zilnic cel putin de doua ori si sa cerem sfatul medicului de cate ori apare o mica problema.
Daca nu avem dintii albi, nu e o tragedie. Am intrat doar in secolul XXI si avem o multime de solutii. Exista sisteme de albire a dintilor, paste de dinti speciale, si chiar tehnologii avansate- albire cu laser. Albirea dintilor se poate face in cabinetul stomatologic sau acasa.

Metodele de albire care se desfasoara in intregime in cabinet constau in aplicarea unui peroxid pe dintele devital si orientarea unei surse luminoase sau termice pe dinte. Tratamentul de albire se poate efectua si acasa. Medicul realizeaza un mulaj al arcadelor dentare pe baza caruia se face o gutiera, un fel de proteza cum au boxerii. In aceasta "manusa" a dintilor se introduce o pasta pentru albire . Gutierele pline de substanta de albit dintii se poarta de obicei noaptea . Timpul zilnic necesar variaza de la o ora la toata noaptea, lucru pe care numai medicul stomatolog il poate hotari.

Exista vreun risc ?
Aceasta "schimbare la fata" a dintilor implica riscuri minore. In unele cazuri, pacientii se plang de o usoara crestere a sensibilitatii la cald si rece a dintelui si usoare iritatii gingivale. Aceste simptome sunt cauzate in mod special de concentratiile mari de substanta folosite sau de aplicarea pastelor fara avizul unui medic stomatolog.

Ultima solutie...
In cazurile mai grave, in care metodele de albire nu au dat rezultat, mai exista o solutie. Medicul stomatolog poate sa slefuiasca 2 mm din smaltul dintelui si sa aplice o fateta de portelan exact de culoarea celorlalti dinti sau sa modeleze dintele din mateial compozit care se intareste sub actiunea unui fascicul luminos.

Frumos, dar pentru cat timp ?
Efectele unui tratament de albire a dintilor dureaza de regula ani de zile. Avem suficiente motive sa fim optimisti. Armonia dintilor nu se pierde niciodata. Frumusetea nu se pierde, se transforma doar intr-un alt fel de frumusete.

Articol preluat(informatie si imagini) de pe (Copyright ©) www.intercer.net/stoma/ ! Fisier: albire.html

Niciun comentariu: