marți, 26 februarie 2008

Leac pentru astenia de primavara

Multe dintre noi la inceputul primaverii resimt o stare de oboseala generala insotita de slabiciune fizica, desi organismul este sanatos. Datorita simptomelor de oboseala sau chiar de epuizare fizica astenia de primavara este adesea confundata cu diferite boli.

Astenia de primavara poate avea diverse cauze si se poate prezenta sub diferite forme, deoarece afecteaza individul atat in sfera psihica, fizica, intelectuala cat si in cea sexuala. Totusi, rareori aceste forme nu interactioneaza. Scaderea potentialului fizic al individului afectat de astenia de primavara duce la scaderea potentialului sexual, iar o mica depresie psihica poate provoca o scadere a capacitatilor intelectuale si sexuale.
Primavara este un anotimp mai dificil pentru unii dintre noi. Organismul este epuizat, lipsit de vitalitate si forta din cauza carentelor alimentare, deoarece iarna se consuma multe alimente conservate, care au un aport redus de vitamine si saruri minerale.
Rezultatul? Oricine se resimte o data cu venirea anotimpului cald.
Astenia de primavara provoaca o stare de oboseala difertia de cea resimtita dupa un efort fizic sau intelectual prelungit si apare in urma unei diminuari profunde a resurselor energetice ale organismului uman. De aceea, cele mai mici eforturi epuizeaza resursele fizice, iar starea psihica a individului sta sub semnul iritabilitatii, al indispozitiei si al nesigurantei. Astenia de primavara are cauze externe. In acest anotimp, mecanismele psihologice omului sunt in schimbare. Omul se adapteaza unui alt stil de viata, se imbracam altfel, se bucura de venirea caldurii, de razele soarelui si chiar se comporta diferit.

Alimente anti-astenie de primavara
Modul in care ne hranim este extrem de important pentru intarirea organismului dupa perioada de iarna. Pentru persoanele care sufera atat de astenie de primavara si cat si de anemie este indicata o alimentatie pe baza de vegetale: plante care contin multa clorofila, saruri de fier si vitamina C. De asemenea, consumul de legume proaspete, de primavara, atat de bogate in vitamine, saruri metalice diferite, activatoare ale metabolismului, ajuta organismul sa lupte si sa devina mai rezistent. Ca sa nu resimtim astenia de primavara, in acest anotimp trebuie sa consumam migdale, sparanghel, arahide, banane, morcov, telina, varza, curmale, spanac, marar, smochine, linte, fasole, citrice, patrunjel, papadie, mere, orez, soia, untisor, salata verde de gradina, ridichi, ceapa verde.

Curele de vitamine previn aparitia asteniei de primavara
In aceasta perioada pot intra in meniul nostru verdeturile de sezon: urzicile, salata verde, loboda alba sau rosie. Consumul de urzici este important pentru organism datorita complexului de saruri de fier, vitamina C, vitamina A, care cresc rezistenta la infectii si imbunatatesc simtul vazului. Vitamina B12 este antianemica, vitamina K este antihemoragica si saruri minerale diverse intaresc organismul. Salata verde sau laptuca are rol sedativ in starile de hiperexcitabilitate sexuala, este un veritabil regenator al pielii cand este aplicata extern in comprese. Salata verde contine produsi hormonali (estrogeni), vitamine hidrosolubile (cele din complexul B, precum si vitamina C). Toate aceste plante verzi, precum si loboda alba si rosie contin vitaminele din complexul B si sarurile minerale necesare sistemului nervos, pentru refacerea organismului. Loboda are in plus o actiune diuretica si depurativa. In afara de efectele anti-astenie de primavara pe care le au, fructele si legumele fac ca alimentatia noastra sa fie mult mai sanatoasa.

Niciun comentariu: