luni, 25 februarie 2008

Turbare (Rabie)

Turbarea sau rabia este o boala virala acuta care ataca sistemul nervos central. Turbarea afecteaza oamenii si animalele din cele mai vechi timpuri. Turbarea se transmite cel mai frecvent de la animal la animal sau de la animal la om prin muscaturi. Virusul turbarii se gaseste in saliva atacatorului si intra in corpul victimei prin muscatura. Virusul se mai poate transmite prin lins cand saliva ajunge in ranile superficiale ale pieli sau cand victima isi duce partea corpului cu saliva contaminata la gura. La oameni poate dura de la 9 zile la un an sau mai mult pana cand apar simptomele oribile ale turbarii. Majoritatea oamenilor care contacteaza turbare/rabie manifesta simptome in 60 de zile de la expunere. Primele simptome ale infectiei cu virusul turbarii la oameni sunt dureri si o senzatie de amortire a partii muscate, febra, iritatie in gat, ameteli, voma, diaree, dureri abdominale si moleseala (stare letargica). La unii indivizi, implicarea timpurie a sistemului nervos se manifesta prin teama, agitatie, nervozitate, insomnie sau depresie. Simptomele progreseaza rapid, intr-un interval de ordinul zilelor si duc la paralizie, spasme ale gatului, delir, halucinatii, coma, aritmie cardiaca si in final deces. Intervalul dintre expunerea la virus si aparitia simptomelor numit perioada de incubatie constituie fereastra de timp in care se poate administra un tratament eficient. Metodele moderne de tratare a turbarii aplicate la timp, permit organismului sa invinga boala. In Romania, vectori frecventi sunt vulpile turbate care ataca gospodariile oamenilor din zonele rurale. Orasele pot fi si ele afectate cand cainii comunitari de la periferie intra in contact cu animalele salbatice purtatoare ale virusului. Atunci raspandirea este rapida si poate duce la instaurarea cordoanelor sanitare pentru orase si regiuni geografice intinse. Tratamentul cu vaccin antirabic si imuno-globulina este eficient in proportie de 100% daca se aplica intr-un interval de 14 zile de la infectie/contaminare. Imunizarea impotriva rabiei (turbarii), boala potential fatala, trebuie aplicata calatorilor inaintea plecarii, daca destinatia cuprinde tari de risc.

Impactul imunizarii in lume:
In Statele Unite au fost vaccinate 50.000 de persoane cu vaccinul pe celule diploide umane si nu s-a raportat nici un caz de rabie .

Istoricul imunizarii:
In 1804, Zinke, in Germania, a facut prima transmitere experimentala a virusului prin inoculare de saliva. In 1879, la Lyon, Victor Galtier a realizat transmiterea virusului de la caine la iepure si de la iepure la caine . In 1881, Roux, Chamberland si Thuillier, membri ai echipei profesorului Louis Pasteur, au aratat ca sistemul nervos central este principalul loc de replicare a virusului rabiei. Cercetatorii au transmis turbarea prin inoculare sub-menigeala la iepuri . Pasteur a administrat pentru prima data vaccinul, pe 6 iulie 1885, tanarului Joseph Meister, care fusese muscat de 14 ori de un caine cu 60 de ore inainte. Vaccinul a fost administrat subcutanat si a constat in extracte de maduva spinarii de la iepuri tinut intr-un recipient deschis timp de 15 zile. Alte 12 inoculari cu extracte de o virulenta din ce in ce mai mare i-au fost administrate in urmatoarele 10 zile . In total 2.500 de victime ale muscaturilor au fost vaccinate in urmatoarele 15 luni .

Boala:
Rabia este o boala virala provocata de un virus neurotrop care se gaseste in saliva animalelor. Se caracterizeaza prin tulburari ale sistemului nervos central, urmate de paralizie si moarte. Muscaturile care afecteaza fata, capul, gatul sau mainile sunt considerate cu risc crescut. Perioada de incubare este lunga, intre 10 zile si mai bine de un an . Media se situeaza intre 30-40 de zile .

Informatii epidemiologice:
Cel mai mare risc de a contracta rabia se intalneste in Africa, Asia si America Latina, fie din partea unor animale salbatice (vulpi, pisici, manguste, lilieci, maimute, sacali, lupi etc), sau, mult mai des, de la caini vagabonzi. In fiecare an, numarul deceselor provocate de turbare este de ordinul a 40.000 pe tot globul. Asia este continentul cu cel mai mare numar de cazuri de turbare la oameni cu peste 95% din cazuri si aproximativ 35.000 de decese anual.In 1983, raportul OMS arata ca turbarea este responsabila pentru 50.000 de decese in tari unde boala este endemica, in mod special in Asia si subcontinentul indian .Cu toate ca afecteaza toate varstele, rabia se intalneste mai des la copiii sub 15 ani .Ultimul caz de rabie la om raportat in Franta dateaza din 1924 . Cu toate acestea, intre 1970 si 1996 s-au raportat 17 cazuri de turbare din cauza contaminarii de peste granite (din Africa sub-Sahariana, Africa de Nord, Madagascar si Mexic) .

Vaccinuri disponibile:
Astazi, vaccinurile impotriva rabiei sunt preparate pe culturi celulare. Mai multe tipuri de vaccinuri sunt disponibile, in functie de tara. Se folosesc substraturi diferite, inclusiv celule diploide umane, celule Vero, culturi celulare primare de pui embrionat sau celule de foetus de maimuta rhesus.

Strategii de imunizare:
Pana de curand recomandata doar persoanelor care prezentau risc profesional (veterinari, personal de laborator, tabacari, taxidermisti, lucratori in zootehnie sau lucratori forestieri), imunizarea impotriva rabiei este recomandata calatorilor, inclusiv copiilor de peste 12 luni, care planuiesc sa stea in zone endemice. In plus, vaccinul antirabic este administrat persoanelor care au intrat in contact cu un animal care ar putea avea rabie . In acest caz vaccinul, care necesita cinci injectii, este echivalent cu un tratament "post-expunere". Dupa cat de grava este muscatura, uneori este combinat cu o doza de imunoglobulina antirabica. Pana acum este singurul tratament impotriva turbarii. Vaccinul neutralizeaza virusul inainte ca acesta sa atinga encefalul; odata atins encefalul, finalul este totdeauna fatal. Scopul imunizarii este sa invinga rapid virusul in perioada de incubatie a bolii.

1

Niciun comentariu: